lan: en
mode: project
page: plg707_vos883_bwg568
sub: og-page_tit: Municipal Library og-page_des: The library in Heidenheim is a new urban sculptural component with an island-like character. The square and street space flow around it with a light-colored surface. Planted areas take up the picture of the building as a “street silhouette” and structure the elongated square by means of offsets. og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, og-page_url: https://www.hager-ag.ch/en/project/plg707_vos883_bwg568/ [open] og-page_img: https://www.hager-ag.ch/db_data/pro/plg707_vos883_bwg568/image01_web.jpg [open]
Slide
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9

Municipal Library, Heidenheim

The open spaces around the municipal library showcase the—for Heidenheim—unique, sculptural building as an island in the city. Like a serving tray, a light-colored paving slides under the building from the façade of the building to the street and gives rise to a singular identity in the cityscape. The linear square to the east of the new building is divided into protruding and recessed squares and fields of vegetation, which correspond to the building architecture with their staggered heights. The spatial offsets structure the oblong form and create functional areas and places for spending time, into which the outdoor terrace of the café and a shelter for bicycles are integrated. In addition to this partitioning, seating walls and plantings with graduated heights provide a vertical emphasis.

The island-like situation of the building and its surroundings in the city are further intensified by the plant concept. The vegetation is unique for Heidenheim, seems alien and artificial. It is characterized by birches, drought-resistant perennials, and grasses in white, yellow, and orange hues, corresponding to the façade of the library.

Client
Stadt Heidenheim
Project Data
Planning 2013-2015
Realisation 2016-2017
Area 1`600 m²
Project Team
Max Dudler Architekten

Other Projects