lan: en
mode: topics
page: xzw508_oin944_ogu581
sub: og-page_tit: Sociology & Society og-page_des: People and how they use public spaces are central to the design of future urban and landscape spaces. Consistently taking all users into account becomes a central criterion in planning work. og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, Sociology & Society og-page_url: https://www.hager-ag.ch/en/topics/xzw508_oin944_ogu581/ [open] og-page_img: https://www.hager-ag.ch/db_data/top/xzw508_oin944_ogu581/image_web.jpg [open]

Sociology & Society

A flexibility of uses and sustainable participation are central concepts when planning the urban space of tomorrow. Urban and landscape spaces that are open and can be used flexibly create the prerequisite for this.
Great flexibility of use is the prerequisite for a diverse appropriation of urban space. The basis for this diversity of uses in public space is a simple and robust spatial framework that can be used in various ways and, above all, by everyone. How such uses can look is defined within the framework of a social discourse. Participation is a process in which all the needs of users are brought together. We landscape architects can moderate this important discussion of public space and accompany it as specialists.
A consistent framework of trees consisting of indigenous tree species frames the future district park. Toward the existing and new residential area, this framework is permeable and again and again permits views in and out. Toward Thurgauerstrasse, the framework of trees consistently opens up and provides space for a spacious, inviting entrance area, which anchors the appearance of the park on the main thoroughfare, Thurgauerstrasse.
The Park am Seebogen is distinguished by its favorable location with respect to the new elevated railway in the Seestadt Aspern. It forms the spatial backbone that links all the parts of the park with one another as a mile for urban use. A framework of trees with alternating rows frames an open clearing. From a centrally positioned park balcony, one can let one’s gaze wander to the nearby lake.
Mit Baumreihen und mehr Günflächen werden die von Schleichverkehr und Parkplätzen belasteten Quartierstrassen im bahnhofsnahen Westquartier von Wil verkehrsberuhigt und gewinnen an Aufenthaltsqualität. In zwei Abschnitten wurden die Massnahmen bereits umgesetzt.
Mitten im belebten Berliner Stadtteil Prenzlauer Berg wurde eine Oase des gemeinschaftlichen Wohnens realisiert. Eine großzügige, intensiv bepflanzte Dachfläche nimmt diesen Gedanken auf und erkundet die landschaftsarchitektonischen Potenziale dieser Wohnform.

Municipal Library, Heidenheim

The library in Heidenheim is a new urban sculptural component with an island-like character. The square and street space flow around it with a light-colored surface. Planted areas take up the picture of the building as a “street silhouette” and structure the elongated square by means of offsets.
A contiguous “veil of trees” anchors Rudolf-Bednar-Park in the future district of the city. Under its canopy, there are various attractions, from the skater facility to the tranquil Quartiergarten. Orange steles with play equipment call to mind the reeds that once grew on the Danube floodplain.
The renovation of the nursing center is accompanied by the creation of an appealing path leading to new seating areas under wooded groves, planted to supplement the existing stock of trees. Along the path are a pool of water under pagoda trees, a rose garden with cypress oaks, an animal enclosure under Japanese cherries, a playground between spruces, and a fitness facility in Cornelian cherries.
A cooperative planning process led to the creation of an open, generously designed square. The irregular stone paving connects the different areas of the square. The existing chestnut trees provide the round benches with shade. The new pool of water creates a central accent.

Other Projects

Lido
Rapperswil-Jona
Center
Bassersdorf