lan: en
mode: project
page: diy707_xyp883_lag568
sub: og-page_tit: Villes et Champs og-page_des: At the edge of the city, a path leads to a sitting area. What seems to be unspoiled nature was once an overgrown waste disposal site. With only a few interventions, it is now a garden. A book box holds garden books as inspiration for reflecting on “nature.” “Si vous possédez une bibliothèque et un jardin, vous avez tout ce qu’il vous faut .” Cicero, Epistulae ad familiares IX, 4, à Varro (rédigées entre 63 et 43 av. J.-C) http://paradis-de-lecture.net/ og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, og-page_url: https://www.hager-ag.ch/en/project/diy707_xyp883_lag568/ [open] og-page_img: https://www.hager-ag.ch/db_data/pro/diy707_xyp883_lag568/image01_web.jpg [open]
Slide
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9

Villes et Champs, Genf

Behind a willow hedge, a path leads to a clearing. What seems to be unspoiled nature is actually part of an overgrown former waste disposal site on the edge of the city, created from a landfill that was filled in again and again. The boundaries of the plot of land are compacted with wild roses and willow cuttings. Wild herbs attract birds and butterflies, and a bakery scatters old bread each day. The chirping of birds at times drowns out the noise of the nearby autobahn. Willow cuttings provide shade for a bench. Next to it stands a book box with a selection of garden books to be read on the spot or taken along and sent back. The bakery, a school class, the mail carrier, and the nearby retirement home have each been given a digital camera with which they photograph the garden each day and post the pictures to a blog. The visiting, reading, and photographing give rise to a process that goes beyond the location. What result are new stories that might promote identity both internally and externally. … everyday life…

Client
Association «Genève, villes en cultures: Genève, Lancy, Onex, Confignon, Bernex»
Project Data
Competition 2013, 1st prize
Planning 2013
Realisation 2014
Area 3`600 m²
Project Team
Literaturwissenschaftlerin: Dr. phil. Barbara Piatti
Filmauthor (und Architekt): Marc Schwarz

Other Projects