lan: en
mode: project
page: grz707_mti883_etx568
sub: og-page_tit: Cantonal Hospital og-page_des: A surrounding green space consisting of a field park and a southern and park garden characterizes the outdoor space and embeds the hospital within the landscape structures. The woodland areas are being enhanced and the Cantonal Hospital Baden integrated within a clearing that already partially exists today. og-page_kwd: Landscape Architecture, Topic, og-page_url: https://www.hager-ag.ch/en/project/grz707_mti883_etx568/ [open] og-page_img: https://www.hager-ag.ch/db_data/pro/grz707_mti883_etx568/image01_web.jpg [open]
Slide
Slide 1
Slide 2
Slide 3

Cantonal Hospital, Baden

A surrounding green space consisting of a field park and a southern and park garden characterizes the outdoor space and embeds the hospital within the landscape structures. The extensive field park with its beds of perennials, fields of decorative flowers, and flowering lawn areas forms the prelude. These substructures form a basic, identity-creating structure and can be adapted in a flexible way if the hospital building is potentially enlarged without forfeiting their character. Cypress oaks line the access road and the footpath that runs parallel to it and lead visitors to the entrance area of the hospital. A large tree standing in a bed of blooming perennials characterizes the entry courtyard. Macademized areas of the square with groups of trees zone the entrance areas and offer qualities for meeting and spending time. A footpath between beds of perennials and decorative flowers links the car park with the main entrance. The beds of perennials with their taller perennials and interspersed shorter woody plants create a distance to the building and offer a privacy shield. The already existing southern garden is integrated within the structure as a whole and mediates between the field and woodland structures as an autonomous open space. In the park garden on the rear side of the building, it is possible to experience the closeness to the adjoining woodland. The tranquil, almost private-seeming park garden between the hospital and the woodland forms a contrast to the lively, more highly frequented field garden. What arises is an inviting, attractive, and west-oriented front zone. Embedded in it are benches with a view of the woodland, a raised bed, and the outlook point of the restaurant for employees. Employees can relax here under sunshades during their breaks. From the café terrace, a circular path leads through meadows of wild flowers to the edge of the woodland. Large, solitary trees line the path and offer shaded places to rest. Beds of perennials along the façade provide a diverse palette of flowering plants.

Client
Kantonsspital Baden
Project Data
Competition 2015, 1st prize
Planning 2016-2020
Realisation since 2019
Area 38`000 m²
Project Team
Nickl & Partner Architekten, Zürich
Amstein + Walthert AG, Zürich
Leonhardt, Andrä und Partner AG, Stuttgart
bleschess ag, Luzern

Other Projects