Asternplatz Berlin

The two courtyards inside the blocks of flats and the front garden area of the residential complex on Asternplatz have been carefully redesigned in the course of the conversion of the rooftop and the renovation of the facade of the buildings erected at the end of the nineteenth century. The generous open spaces with the in part protected inventory of trees have been retained and upgraded by means of an accentuating restructuring of the space and the addition of high-quality equipment and play elements. Access to the courtyard has been reconfigured by giving the tree structure situated in the center a clearer, more orthogonal framework of paths, which extend to the west and east over a small square. The path and view connections within this inner area are taken up and thus give rise to an enthralling structuring of play, lawn, and path areas. Roofed over structures for bicycles and waste disposal provide a spatial boundary to the reorganized parking spaces for cars that are located behind them, and form a gate situation as an entrance to the interior garden space. Generous plantings of perennials and grasses along the buildings and the square areas provide blooming eye-catchers.

Client

Berliner Bau- und Wohnungsgenossenschaft von 1892 eG

Project Info

Planning 2015-2018/19
Realisation 2017/18-2019, in stages
Area 16´000 m²

Architecture

Architektur bzw. Planergemeinschaft / Kunst* - GNEISE Planungs- und Beratungsgesellschaft mbH