Hottingerplatz Zürich

The Hottingen community center is being giving a new face. The redesign is the result of a long cooperative planning process between the city council, district association and district residents. The design, which was selected for further development in a public jury process, provides for an open and generous square. The community center stands in rugged paving that connects the areas of the square with each other. The existing horse chestnut trees along with the round benches take on functions structuring the square. A new water basin creates a central accent. The existing fountain is retained. Multi-faceted uses – for small and large festivals, as meet¬ing place and forum, for midday pauses and breaks – are possible. The children’s playground is bordered by a play hedge and augmented with a Petanque field. Next to the openness of the square stands the protected space.

Client

Stadt Zürich

Project Info

Competition 2004, 1st Prize
Planning 2004
Realisation 2006
Area 2000 m²

Engineers

Hans H. Moser AG, Zürich

Lighting Designer

Mosersidler AG, Zürich