Stähelimatt Zürich

The location on the periphery of Zurich is characterized by a striking leap in scale. While the settlement area itself consists of a conglomerate of the small spaces of the buildings, gardens, streets, and squares, the city abruptly segues into the large scale of the open landscape. Extensive meadow areas and scattered areas of woodland form a counter-world. The Stähelimatt building development reflects this tension between nearness and distance, openness and retreat. The landscape washes around the two compact buildings and flows between them. The layout of the paths follows these movements. The vegetation takes up themes from the existing landscape: meadows and fields form the level, traversed by meadow brooks and drainage ditches, and on the meadows stand striking specimen trees and a woodland. The building development stands on a level that slopes slightly toward the east. In it is situated a micro-topography consisting of low grassy hills whose arrangement becomes more concentrated between the buildings. The hills form a quiet, spatial allusion, an upheaval of the surface, and invite playing, lying down, or also only enjoying the view.

Client

Baugenossenschaft Linth-Escher Zürich
Baugenossenschaft Schönau Zürich

Architecture

Esch Sintzel Architekten, Zürich

Art

Jürg Stäuble, Basel